top of page

De voordelen van natuurlijke zeep:

Je huid is de eerste begunstigde van de natuurlijke zeep. Maar een natuurlijke ambachtelijke zeep heeft nog voordelen. Hier een eenvoudige opsomming:

 

Goed voor de huid:

  • Helpt tegen irritatie

  • Voedt de huid

  • Maakt je huid zacht

   Goed voor de natuur of Ecologisch

Vermindert de afvalberg

  • Minder of geen gebruik van plastic

  • Vermindert het gebruik van derivaten uit de petro chemie, zoals siliconen of kunstmatige grondstoffen.

Biologisch afbreekbaar

  • Reinigt ons zonder onze omgeving te vervuilen.

Economisch

  • Een stuk zeep kan, afhankelijk van je gebruik, tot een maand meegaan.

  • Vermindert het gebruik van andere producten om de huid te hydrtateren.

Als je voor het eerst natuurlijke zeep gebruikt, omschrijf je deze ervaring misschien als “een bizar gevoel”. In feite is dit gevoel gewoon een andere perceptie die snel verdwijnt!  Immers, na enkele wasbeurten voelt je huid zacht en goed gehydrateerd aan. Natuurlijke zeep verzorgt meestal een gevoelige en geïrriteerde huid. Je kan ook een vermindering van je gebruik van vochtinbrengende crème opmerken. Nog een voordeel van natuurlijke zeep…

Je aanpassen aan het gebruik van natuurlijke zeep

Zero waste?
IMG_1849.jpeg

Wanneer we over zero waste spreken denken we direct aan verpakkingen. Maar zero waste verdient een bredere kijk: elke tussenpersoon binnen het proces telt, beginnend bij de grondstoffen tot het verpakte eindproduct. We merken vandaag dat er op dit niveau geen complete zero waste-oplossing is omdat niet alle leveranciers zero waste grondstoffen en hun verpakking voorzien. G&E soap streeft er naar om zeep te produceren met zo weinig mogelijk afval. We kiezen zorgvuldig voor leveranciers die zelf zero waste nastreven. Als we een plastic container moeten gebruiken omdat er geen andere keuze is, kiezen we voor een leverancier die zijn plastic container herbruikt of recycleert. In veel gevallen zijn we van leverancier veranderd omdat zij onze grondstoffen leveren zonder plastic verpakking, bijvoorbeeld in herbruikbare metalen containers of in karton. We kiezen ook om grotere hoeveelheden te bestellen om het gebruik van verpakkingsmateriaal te beperken.

 

Je zal merken dat al onze producten op een eenvoudige manier verpakt zijn. Dit is omdat we een volledig gerecycleerde en recycleerbare verpakking gebruiken. Ja, onze verpakkingen zijn afkomstig van een herbruikbare bron en kunnen op hun beurt worden herbruikt of gerecycleerd. Zelf onze labels zijn gemaakt van gerecycleerd papier en binnenkort zelfs composteerbaar.

 

Maar laten we het hebben over de natuurlijke zeep zelf. Door natuurlijke zeep te kopen, koopt u een zeep die niet in plastic is verpakt. Natuurlijke zeep is bovendien 100% biologisch afbreekbaar, dus onschadelijk in het water. Er zijn echt veel voordelen om natuurlijke zeep te gebruiken.

 

Dagelijks blijven we zoeken naar manieren om minder afval te produceren en te leveren aan onze klanten. Zo blijven we zoeken naar ambachtslieden die ook de zero waste ethiek respecteren. Onze "zero waste” zeephouder bijvoorbeeld is gemaakt uit teakhout afkomstig van afgedankt tuinmeubilair!

Belang en nut van de zeephouder

De zeephouder is een belangrijk accessoire dat we vaak vergeten! Waarom is de zeephouder nuttig? Natuurlijk krijgt de zeep hierdoor een plekje in de badkamer, doucheruimte of op enige andere plek in huis. Afgezien daarvan, laat de zeephouder de zeep drogen. Dit is belangrijk aangezien zeep oplost bij contact met water. Wanneer de zeep niet droogt of kan drogen zal hij sneller smelten of erg zacht worden. Hoe droger een zeep is, hoe harder hij wordt en hoe langer hij meegaat.

Daar waar je dikwijls zeep gebruikt, kan je twee stukken zeep leggen zodat de zeep de tijd krijgt om te drogen. Echter, als je graag een zachtere zeep gebruikt, is er geen tegen indicatie. 😉

96cca1b2-d04f-428c-b124-976471eba82b.jpe
050F3922-175E-45AB-A98E-1C8068EB7AA8.jpe

Onze zeep maken

Onze zeep maken is een spannend proces! We kozen voor de koude verzeping methode. Maar wat is verzeping? Kortom: zeep ontstaat door een chemische reactie tussen een vet en loog, in ons geval natrium hydroxide (NaOH)

 

Voor ons recept voor G&E Soap n°10 gebruiken we olijfolie, cacaoboter en virgin kokosolie. Al onze oliën en boters zijn biologisch gecertificeerd.

 

De verzeping start zodra  we het natronloog mengen met de oliën en boters, dit mengsel gieten we in op maat gemaakte mallen. Deze mallen worden lokaal vervaardigd van natuurlijke houtsoorten die we in België terugvinden zoal eik.

 

Gedurende de volgende 24 uur zal het mengsel verschillende stadia doorlopen tot een harde zeep.

Na de grote zeepstaaf uit de mal gehaald te hebben zal onze zeep gedurende 4 weken, als het ware, rusten. Het water in de zeep verdampt gedurende deze weken, wat de zeep harder en klaar voor gebruik maakt.

Hoe onze zeep evolueert 

Onze zeep kan in de loop van de tijd iets van kleur veranderen, bijvoorbeeld donkerder worden. Als je de zeep blootgesteld laat staan aan de open lucht, zal het water dat aanwezig is in de zeep blijven verdampen, waardoor de zeep harder zal worden. Het voordeel is dat de zeep nog wat langer mee gaat als je hem gebruikt, het nadeel is wel dat hij iets lichter wordt… 

 

Onze zeep blijft 2-3 jaar goed, maar we hopen dat je hem eerder gebruikt;)

bottom of page